PFAS verbod in de maak

Het PFAS verbod

PFAS houdende blustoestellen (met fluor) worden in de toekomst verboden, dat is wel zeker. Hoogstwaarschijnlijk wordt het verbod (restrictie) op PFAS houdende blustoestellen begin 2025 van kracht. Wat er eventueel voor uitzonderingen en overgangsregelingen komen is nog niet helemaal duidelijk. Houd hier dus rekening mee met de aanschaf van nieuwe blustoestellen.

Voor het milieu is het zo-wie-zo sterk aan te raden nu al over te stappen op PFAS vrije blustoestellen, daar adviseren we u graag in. Prijstechnisch zijn de traditionele PFAS houdende blustoestellen nog veel voordeliger om aan te schaffen, maar de kosten van het afvoeren van deze PFAS houdende
schuimblussers zullen in de toekomst wel eens flink hoger kunnen gaan worden. Dan is het verstandig, ook financieel, om nu al over te stappen op PFAS vrije blustoestellen.

We gaan dan ook binnen binnenkort alleen nog PFAS vrije schuimblussers aanbieden. De servicewissel regeling voor PFAS houdende blustoestellen komt dan ook te vervallen. De huidige inruilkorting zal dan ook niet meer gelden voor PFAS houdende blustoestellen. Daarentegen zullen wij bij inname van PFAS houdende blustoestellen afvoer- en demontagekosten moeten gaan berekenen.

Bekijk hier de tijdlijn verbod op gebruik van PFAS van het RIVM.

Update 13-02-2023: Het bedrijf waar we de oude PFAS houdende blussers door laten afvoerenlaten heeft ons laten weten dat het procedé om de PFAS uit het blusschuim te filteren en het PFAS af te voeren 500% duurder is geworden. Wat dit voor de kosten van het afvoeren van de oude schuimblustoestellen gaat betekenen is nog niet duidelijk, maar stevige prijsverhogingen lijken onafwendbaar.

Published on februari 15, 2023

Geef een reactie