PFAS verbod

Het PFAS-verbod

PFAS zijn chemicaliën die vaak worden gebruikt vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen in producten zoals kleding, verpakkingen en blusschuim. Ze zijn een probleem omdat ze langzaam afbreken en zich ophopen in het milieu, en er zijn zorgen over hun schadelijke effecten op de gezondheid, zoals immuunproblemen en kanker. Veel landen proberen het gebruik ervan te beperken vanwege deze zorgen.

Het gebruik van PFAS-houdende blustoestellen (met fluor) zal in de toekomst worden verboden, dat staat vast. Naar alle waarschijnlijkheid zal het verbod op PFAS-houdende blustoestellen van kracht worden vanaf begin 2025. Wat betreft eventuele uitzonderingen en overgangsregelingen is er nog geen volledige duidelijkheid. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de aanschaf van nieuwe blustoestellen.

Voor het milieu is het sterk aan te raden om nu al over te stappen op PFAS-vrije blustoestellen; hierin adviseren we u graag. Hoewel traditionele PFAS-houdende blustoestellen momenteel goedkoper zijn in aanschaf, kunnen de kosten voor het afvoeren van deze PFAS-houdende schuimblussers in de toekomst aanzienlijk toenemen. Het is dus verstandig om nu al over te stappen op PFAS-vrije blustoestellen, wellicht ook vanuit financieel oogpunt.

Daarom zullen we vanaf begin 2024 voor zo ver mogelijk alleen nog PFAS-vrije schuimblussers aanbieden. De servicewisselregeling voor PFAS-houdende blustoestellen zal komen te vervallen en de huidige inruilkorting is niet langer geldig voor dergelijke blustoestellen. Daarentegen zullen er afvoer- en demontagekosten worden berekend voor het inleveren van PFAS-houdende blustoestellen.


Bekijk hier de tijdlijn verbod op gebruik van PFAS van het RIVM.